Kaza her an başa gelebilecek bir olgudur. Bu tür durumlarda kişinin kullanabileceği bir çok hakkı mevcuttur. Bu hakların kullanılabilmesi için Trafik Kazası Danışmanları önemli rol üstlenmektedir.
Başlarına gelen talihsiz kazalar sonucu mağdur olan ve mağduriyeti sonucunda hak ettiği tazminatı almayan mağdurlara bireysel profesyonel ve ücretsiz destek olmak maksadıyla hizmet veriyoruz.
Trafik kazası, karayolu üzerinde seyir halinde olan araç veya araçların karıştığı ölüm, yaralanma ve değişik biçimlerde zararla sonuçlanmış olan olay olarak tanımlanır.
Herhangi bir kaza nedeniyle kişiler maddi ve manevi tazminatlar kazanabileceği gibi cezai müeyyideler kapsamında ceza alması da mümkündür. Bu nedenlerle, bir kazaya uğrayan birey ya doğru bilgiye sahip olmalı ya da doğru bilgi ve yönlendirme alacağı bir danışmana başvurmak zorundadır çünkü konu hakkında uzman olmayan kişilerin yönlendirmeleri hem mağdur hem de kazaya sebebiyet veren kişilerin büyük zararlara uğramalarına neden olmaktadır.
İşte kaza ve hasar danışmanları, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarının ya da kazalarda sakat kalanların, mağduriyetlerinden dolayı hak kazandıkları tazminat konusunda gerekli bilgiyi verir ve doğru yönlendirmeler yapar. H&A GLOBAL Danışmanlık Hizmetleri hasar danışmanlık, hasar yönetimi ve hasar tasfiyesi konularında sektör içerisinde güvene dayalı çalışma prensiplerine bağlı kalarak oldukça önemli hizmetlerle adından bahsettirmektedir.
H&A GLOBAL Danışmanlık Hizmetleri, yasalara uygunluk, güven ve dürüstlük ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, hasar danışmanlık alanında, hizmet verdiği mağdurların tazminat taleplerinin, lehte sonuçlar alınması için uğraş vermektedir.
Kaza her an başa gelebilecek bir olgudur. Bu tür durumlarda kişinin kullanabileceği bir çok hakkı mevcuttur. Bu hakların kullanılabilmesi için Trafik Kazası Danışmanları önemli rol üstlenmektedir. Dava işlemleri tamamen sonuçlanıncaya kadar mağdurlardan hiç bir ücret talep etmeyen H&A GLOBAL Danışmanlık Hizmetleri, takibe aldığı işlemlerde mağdurun hakkı olan en yüksek tazminatı almasını sağlayacak adımları danışan mağdurları için atmaktadır.
Trafik Kazası Anında Yapılması Gerekenler
Trafik kazasında yaralanma ya da ölüm varsa mutlaka olay yerine polis ya da jandarma gelmelidir. Kaza tespit tutanağının tutulması çok önemlidir. Çünkü o dakikadan sonra işleyecek bütün süreçlerde tutulan tespit tutanağı ışığında işlemler yapılacaktır. Olay yerinin mutlaka fotoğrafları detaylı bir şekilde çekilmelidir. Mahkeme sürecindeki çelişkili ifadeleri ve bilgi kirliliğini bu fotoğraf önleyecektir. Trafik Kazası sonrası Yasal Haklarımız Nedir? sorusuna gelince önce adım adım izlememiz gereken bir süreç vardır. Kaza sonrasında yaşanılan panik esnasında izlenmesi gerek adımlar atlanmamalıdır.
Ceza Davası
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında ceza davası (kamu davası) mutlaka görülür. Burada deliller çok önemlidir. Olay yerine ait kamera görütüsü varsa dosyaya mutlaka eklenmelidir. Şahit (tanık) ifadeleri davanın seyrinde önemli bir etkendir.
Maddi Tazminat
Maddi tazminat ( Sigorta şirketlerine başvurarak poliçe teminatları dahilinde zararlarınızı karşılama imkanı vardır…) Bu tazminata; tedavi giderleri, çalışamamaktan dolayı kazanç kaybı, sakatlık varsa maluliyet tazminatı, ölüm varsa destekten yoksun kalma tazminatı, araç ticari taksi, minibüs gibi ise aracın çalışamadığı günlere ait kazanç kaybı, aracın kaza geçirmesi sebebiyle araçta olan değer kaybı vs. dahildir.
Manevi Tazminat
Manevi tazminat (Ruhsal bütünlüğünüz bozulduğu için üzüntünün biraz olsun giderilmesi, suçlunun cezalandırılması için verilmektedir. Manevi tazminat belirlenirken; tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının dikkate alınarak belirlenir. Son zamanlardaki Yargıtay içtihatları, sorumlunun kusurlunun caydırılması için tazminat miktarlarının artırılması yönündedir.)
Önemli Bir Not:
Trafik kazası aynı zamanda iş kazası ise SGK dan maluliyet aylığı ve kazaya sebep olan kişiden aynı zamanda da işverenden maddi manevi tazminat alınabilmektedir.
Ölümlü Trafik Kazası
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında vefat eden yakınınız için kusurlu olan aracın sahibi, sürücüsü ve trafik sigorta poliçesinden tazminat alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminat türü “destekten yoksun kalma tazminatı” olarak adlandırılmaktadır.
Destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilecekler; ölen kişinin eşi, belirli bir yaşa kadar olan çocukları ve kardeşleridir. Vefat eden kişi çocuksa anne ve babası tazminat talep edebilir.Ölen kişiyle akrabalık bağı olmayan kişiler de hayattayken ölenin kendisine destek olduğunu ispatlamak şartıyla tazminat talebinde bulunabilirler.
Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken ölenin yaşı, gelir düzeyi, ailesine ve yakınlarına destek olma durumu dikkate alınır.
Bu zamana kadar tek taraflı ve/veya %100 kusurla meydana gelen kazalar sonucunda vefat eden araç sahibi ve sürücüsünün yakınlarının tazminat talep etme hakkının olmadığı yönündeki yanlış yaygın düşünceye karşı Yargıtay’ın güncel kararları sonrasında artık yakınlarınız meydana gelen kazada %100 kusurlu olsalar dahi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır.
Sakatlık tazminatı
Trafik kazası geçiren kişilerin vücut bütünlüğünün belli oranda kaybı sonucunda hak ettikleri tazminat türüne sakatlanma tazminatı adı verilmektedir. Bu tazminat, bizzat trafik kazası geçiren kişiler tarafından talep edilebilmektedir.Trafik kazası sonucunda vücut bütünlüğü kaybı oranı ise hastanelerden alınacak sağlık raporuna (Maluliyet Raporu) göre tespit edilmektedir.
Hak edilen tazminat miktarı hastane raporundaki sakatlık oranına, kişinin yaşına ve trafik kazası öncesindeki gelirine göre değişiklik göstermektedir.
Trafik kazası geçiren kişiler bazen kazanın ağırlığına göre belirli süre işlerine gidemeyecek durumda olup evde istirahat etmek zorunda kalabilirler. Bu durumda hastanelerden alınacak geçici iş göremezlik raporlarıyla kaza geçiren kişilerin ne kadar süreyle işinden, gücünden yoksun kalacakları tespit edilmektedir. Yine kazazedeler o süre içerisinde işlerine gidememe sebebiyle uğramış oldukları zararı “geçici iş göremezlik tazminatı” adı altında talep edebilirler.
Yaralanmalı Trafik kazalarındada yaralanan kişi, tedavi gördüğü süre boyunca çalışamadığı için mahrum kaldığı (alamadığı maaşlarını, kendi işini yapıyorsa elde edemediği kazançlarını) gelirleri, kaza sebebiyle yapılan tedavi masraflarını ve kalıcı sakatlığı oluşmuşsa kalıcı sakatlık tazminatı ve bakıcı masraflarını isteyebilir.
Ayrıca yaralanan kişi, kaza sebebiyle yaşadığı acı ve zorlu günlerinden dolayı manevi tazminat da talep edebilir. Yaralanmalı trafik kazalarında; kişi sakatlık oranına göre iş gücü kaybı tazminatını ve tedavi masraflarını da talep edebilmektedir. Kazazede, yaralanma ve sakatlanma gerçekleşen trafik kazalarında kazadan itibaren 8 yıllık süre içerisinde bu tazminatları dava yoluyla talep edebilir. Sekiz yıllık süre geçtikten sonra kişinin tazminat isteme hakkı zamanaşımına uğrar.
Yaralanmalı trafik kazasında maddi tazminat, yaralanan/sakatlanan kişinin yaşı, ekonomik durumu, sakatlık oranı, kusur oranı gibi özelliklere göre farklılık gösterir. Bu sebeple her kazada hesaplama sonucunda çıkacak tazminat bedelleri değişiklik göstermektedir. Manevi tazminatın tutarı ise hakimlerin takdirindedir.
Trafik kazasında yaralanan kişinin ev hanımı, öğrenci veya işsiz olması gibi aylık gelirinin ispatlanamadığı durumlarda kural olarak asgari ücret üzerinden hesaplama yapılarak trafik kazası tazminat tutarı ortaya çıkmaktadır.
Yaralanmalı Trafik Kazalarında Tazminat Talebi İçin Gerekli Belgeler
Kazazede, karşı tarafta trafik sigortası olmasa dahi devletin oluşturduğu güvence bedeli ile tazminat alır.
Bedeni Hasarlarda Gerekli Evraklar:
Yaralanma durumunda; trafik kazası tespit tutanağı, yaralının taburcu edildiğini gösteren hastane raporu, reçete, fatura, makbuz ve benzeri tedavi belgeleri,
Sakat kalma durumunda; trafik kazası tespit tutanağı, tam teşekküllü hastaneden alınan ve sakatlığın derecesini gösteren rapor (Maluliyet Raporu) ve sakat kalan kişinin gelir durumunu gösteren belge. Vefat durumu varsa; trafik kazası tespit tutanağı, ölüm muayene raporu, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği, veraset ilamı ve ölen kişinin gelir durumunu gösteren belge.
TRAFİK KAZALARI TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI SÜRELERİ
Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı
Yaralanmalı trafik kazası sonucunda yaralanan kişi, kazaya uğrayarak yaralandığı tarihten iyileşene kadar ya da iyileşemeyecek durumda olması halinde de hekimlerce öngörülen tedavi, süresi boyunca gördüğü tedavi, ameliyat, bakıcı giderleri, tedavi süresince çalışmadığı aylara ilişkin kazanç kaybı gibi tüm gider ve masraflarını talep edebilir.
Yaralanmalı trafik kazasında kişinin, maddi tazminatın dışında ayrıca manevi tazminat ta talep etme hakkına sahiptir. Kişide trafik kazası sonrasında psikolojik travma, derin üzüntü gibi ruh dünyasında sarsıcı etkiler oluştuysa manevi tazminat talep edebilir. Yaralanmalı ve/veya sakatlanmalı trafik kazalarında zamanaşımı süresi kazanın olduğu tarihten itibaren 8 yıldır. Trafik kazası maddi ve manevi tazminatının 8 yıllık süre içinde talep edilmesi gerekir.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı
Trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin yakınları, başka bir ifadeyle ölenin maddi desteğinden yoksun kalanlar mirasçı olmasalar bile ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı, cenaze, defin ve hastane masraflarını isteyebilirler. Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları duydukları derin acı, üzüntü ve psikolojik sarsıntı nedeniyle manevi tazminat isteme hakkına da sahiptirler. Destekten yoksun kalan kişilerin, ölümlü trafik kazasının olduğu tarihten itibaren 15 yıl içinde trafik kazası tazminatı alma hakları vardır
Eğer sadece yaralanmalı bir trafik kazasında uzamış ceza zamanaşımı süresi (8 yıl) içerisinde zarar ya da tazminattan sorumlu olan öğrenilememişse öğrenme tarihinden itibaren 2 yıl içinde de dava açılabilir ancak sadece yaralanmalı trafik kazalarında hiçbir şekilde kaza tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra dava açılamaz. Yaralanmalı trafik kazasında süre 8 yıl olup bu süre geçirildikten sonra sorumlu öğrenildiğinde 2 yıllık süre başlar ancak süre kazadan itibaren 10 yılı geçemez.